Jak wzmocnić organizm na jesień/zimę? Jakie preparaty stosować?

Zimą oraz jesienią, kiedy pogoda jest kapryśna i wiele osób w naszym otoczeniu choruje, warto zastanowić się jak wzmocnić osłabiony organizm, aby zmniejszyć ryzyko przeziębienia i wystąpienia infekcji. Co na wzmocnienie organizmu? Jakie suplementy diety na jesień? Rozwiniemy ten temat w poniższym artykule.

Jak wzmocnić odporność na jesień i zimę? Co zrobić by nie chorować?

Styl życia jest ściśle związany z odpornością naszego organizmu. Często sami ją osłabiamy poprzez złą dietę, nadużywanie alkoholu, palenie tytoniu a także częste leczenie antybiotykami. Wszechobecny stres, napięcia emocjonalne i życie w wiecznym biegu tylko pogarszają sytuację. W trosce o swoje zdrowie, warto dokonać kilku zmian, które zaprocentują w przyszłości.

Jak wzmocnić organizm na jesień? Nasze domowe sposoby na wzmocnienie to codzienna dawka ruchu, równomierne rozłożenie posiłków w ciągu dnia
i zrezygnowanie z nałogów. Prawidłowa dieta, która poprawi kondycję naszego organizmu powinna być bogata w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i zdrowe tłuszcze. Nie powinno się spożywać zbyt dużych ilości mięsa, szczególnie wołowiny i wieprzowiny. W naszym tygodniowym jadłospisie powinny figurować przynajmniej 2 razy w tygodniu ryby, szczególnie tłuste ryby morskie, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 o działaniu prozdrowotnym. Jako uzupełnienie zdrowego stylu życia, bardzo korzystnie na poprawę odporności wpływają preparaty naturalne w postaci suplementów diety.

Suplementy diety na jesień

Poza zdrowym odżywianiem, warto wspomóc swój organizm suplementami stymulującymi układ odpornościowy, w okresie wrzesień-grudzień wielu pacjentów wyszukuje w internecie suplementy diety na odporność lub na wzmocnienie organizmu. Nie wszystkie suplementy i preparaty są warte naszej uwagi. Co w takim razie brać na odporność i jakich substancji szukać w suplementach diety by były one faktycznie pomocne?

  • Produkty pochodzenia pszczelego takie jak miód, pyłek pszczeli, pierzga, propolis sprawdzają się rewelacyjnie. Poza wspomaganiem odporności, są źródłem witamin, mikroelementów i innych związków biologicznie czynnych.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Dostarczane w odpowiednich ilościach zapewniają większą odporność na infekcje, wspomagają pracę serca i mózgu.  Mają również pozytywny wpływ na florę jelitową, uzupełniając tym samym działanie probiotyków. Ponadto, poprawiają profil lipidowy, obniżając stężenie cholesterolu LDL i triglicerydów.
  • Witamina D ma wiele funkcji w naszym organizmie, w tym wpływa na gospodarkę wapnia i fosforu oraz wspomaga system immunologiczny. Jej niedobór związany jest z licznymi chorobami infekcyjnymi, nowotworowymi czy autoimmunologicznymi. Warto ją przyjmować regularnie, aby zachować zdrowe kości i wzmocnić odporność.
  • Witamina C wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego, ma właściwości antyoksydacyjne, wspomaga syntezę kolagenu oraz zwiększa wydzielanie przeciwzapalnego interferonu. Badania kliniczne wskazują na występowanie zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C w chorobach infekcyjnych oraz nowotworowych. Jej źródłem są warzywa i owoce, w szczególności świeże. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety z witaminami C, D i kwasami tłuszczowymi omega-3, ważne jest by pacjent przyjmując dawkę suplementu nie korzystał z wielu różnych preparatów o podobnym składzie.
  • Udokumentowano, że odpowiednio dobrane probiotyki, prebiotyki, czy ich kombinacja wywiera silny wpływ na układ odpornościowy. Probiotyki, poza hamowaniem wzrostu niektórych drobnoustrojów patogennych, wytwarzają składniki pokarmowe, regulują czynność jelit, eliminują substancje toksyczne z organizmu, zwiększają tolerancję na laktozę. Znajdują także zastosowanie we wspomaganiu leczenia biegunek i zaparć, hipercholesterolemii czy zakażenia Helicobacter pylori. Według niektórych badań, probiotyki i prebiotyki wykazują działanie przeciwnowotworowe.
  • Spirulina znana jest z wysokiej zawartości białka i właściwości leczniczych. Według badań, bioaktywne peptydy w niej zawarte mają właściwości przeciwbakteryjne, immunomodulujące, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe .Jest skarbnicą substancji odżywczych – aminokwasów, minerałów, niezbędnych kwasów tłuszczowych i witamin. Ze względu na swoją aktywność antyoksydacyjną, hamuje utlenianie lipidów i zapobiega uszkodzeniom DNA.
  • Żeń-szeń (Panax Ginseng) stosowany był w medycynie chińskiej od wieków. Wpływa na odpowiedź immunologiczną, poprawiając skuteczność takich komórek układu odpornościowego jak limfocyty T i komórki NK. Ponadto zwiększa wydzielanie różnych substancji biorących udział w reakcji odpornościowej, w tym immunoglobulin
    i interleukin. Ponadto, może poprawiać metabolizm glukozy. Podobnie działa na organizm jeżówka purpurowa
  • Jeżówka purpurowa (Echinacea Purpurea) jest ziołem wartym uwagi. Poza aktywnością immunomodulującą, zawiera kwas chlorogenowy o wielu korzystnych działaniach zdrowotnych.

Podsumowując – jak wzmocnić organizm na jesień? Prowadząc zdrowy styl życia oraz stosując odpowiednie naturalne preparaty wspomagające naszą odporność na okres jesienno-ziomowy.

 

Piśmiennictwo

  1. Bufalo, Michelle Cristiane, et al. „The immunomodulatory effect of propolis on receptors expression, cytokine production and fungicidal activity of human monocytes.” Journal of Pharmacy and Pharmacology 66.10 (2014): 1497-1504.
  2. Israili, Zafar H. „Antimicrobial properties of honey.” American journal of therapeutics 21.4 (2014): 304-323.
  3. Gutiérrez, Saray, Sara L. Svahn, and Maria E. Johansson. „Effects of omega-3 fatty acids on immune cells.” International journal of molecular sciences 20.20 (2019): 5028.
  4. Costantini, Lara, et al. „Impact of omega-3 fatty acids on the gut microbiota.” International journal of molecular sciences 18.12 (2017): 2645.
  5. Calder, Philip C. „Very long chain omega‐3 (n‐3) fatty acids and human health.” European journal of lipid science and technology 116.10 (2014): 1280-1300.
  6. Myszka, Marta, and Marian Klinger. „Immunomodulacyjne działanie witaminy D.” Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej 68 (2014).
  7. Krzysik, Monika, Jadwiga Biernat, and Halina Grajeta. „Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka.” Adv. Clin. Exp. Med 16.1 (2007): 123-133.
  8. Baeke, Femke, et al. „Vitamin D: modulator of the immune system.” Current opinion in pharmacology 10.4 (2010): 482-496.
  9. Frei, Remo, Mübeccel Akdis, and Liam O’Mahony. „Prebiotics, probiotics, synbiotics, and the immune system: experimental data and clinical evidence.” Current opinion in gastroenterology 31.2 (2015): 153-158.
  10. La Fata, Giorgio, Peter Weber, and M. Hasan Mohajeri. „Probiotics and the gut immune system: indirect regulation.” Probiotics and antimicrobial proteins 10.1 (2018): 11-21.
  11. Galdeano, Carolina Maldonado, et al. „Beneficial effects of probiotic consumption on the immune system.” Annals of Nutrition and Metabolism 74.2 (2019): 115-124.
  12. Kędzia, Anna. „Działanie probiotyków na organizm człowieka. Cz. II. Zastosowanie probiotyków w leczeniu i profilaktyce chorób” Postępy Fitoterapii, 1(2009): 50-57.
  13. Kechagia, Maria, et al. „Health benefits of probiotics: a review.” International Scholarly Research Notices 2013 (2013).
  14. Pandey, Kavita R., Suresh R. Naik, and Babu V. Vakil. „Probiotics, prebiotics and synbiotics-a review.” Journal of food science and technology 52.12 (2015): 7577-7587.
  15. Sotiroudis, Theodore G., and Georgios T. Sotiroudis. „Health aspects of Spirulina (Arthrospira) microalga food supplement.” Journal of the Serbian Chemical Society 78.3 (2013): 395-405.
  16. Wu, Qinghua, et al. „The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview.” Archives of toxicology 90.8 (2016): 1817-1840.
  17. He, Li-Xia, et al. „Ginseng (Panax ginseng Meyer) oligopeptides regulate innate and adaptive immune responses in mice via increased macrophage phagocytosis capacity, NK cell activity and Th cells secretion.” Food & function 8.10 (2017): 3523-3532.
  18. Catanzaro, Michele, et al. „Immunomodulators inspired by nature: a review on curcumin and echinacea.” Molecules 23.11 (2018): 2778.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.